Miskolc és az Avas fejlesztési potenciáljai

Avasi Álom

Avasi Álom

Tiszta Miskolc

2022. május 26. - Avasi Álom

Tiszta Miskolc. Ha kimondjuk ezt a jelzős tulajdonnevet, esetleg arra asszociálhatunk, hogy valami nagyon hasonlít Miskolcra. Azonban szó szerinti értelmezése furcsán cseng mindannyiunk fülében. Sajnos manapság közhelyként hat, miszerint városunk kifejezetten szemetes. Persze mondhatjuk, hogy e tekintetben országunk többi települése sincs előkelő pozícióban. Mégis, Miskolc tán még hazai viszonylatban is hátul kullog ebben a sorban, bár ez inkább csak szubjektív érzet, sem mint statisztikai mutatókon alapuló megállapítás. De rögtön az elején szögezzük le, hogy ennek nem kell így lennie és remélhetőleg nem is fog így maradni!

Előző blogbejegyzésünkben már szóba került, hogy milyen fontos az egyértelmű vízió felvázolása. Nem véletlen az Avasi Álom elnevezés sem. Mi megálmodjuk azt, hogy milyennek szeretnénk látni és láttatni az Avast, illetve Miskolcot. Majd az álmokat meg is valósítjuk. Csak így lehet egy várost, vagy annak egy részét a fejlődés útjára állítani. E nélkül nem jöhet siker, nem jöhet felvirágzás. Először legyen egy elképzelés, amely közösségi igényt teremt, majd azt kövessék tettek és végül megvalósulás. Jelen cikkben a lehető legegyszerűbb, leggyorsabban és legolcsóbban kivitelezhető víziót vázolom fel, amely mégis nagyon látványos és azonnali hangulatjavító eszközként működhet az itt lakó emberek számára. Ez pedig nem más, mint a tiszta környezet, szemétmentes városkép és rendezett zöldfelületek. Borzasztóan egyszerűnek tűnik, mégis tudjuk, hogy a gyakorlatban valahogy mégsem valósul meg. De hogyan érhető el mindez? A témát két részre kell elkülönítenünk. Megelőzés és kármentés.

20220415_184402.jpg

Így szeretjük a közterületeket: tisztán (Avas III. ütem, panorámás játszótér)

Tisztítsuk meg a várost!

Egy ideális világban az emberek nem dobják el a szemetet és nem létesítenek illegális hulladéklerakókat. Egy kevésbé ideális világban az eldobott szemetet és az illegálisan elhelyezett hulladékokat az önkormányzati dolgozók sokasága szorgosan eltakarítja nap mint nap, hiszen óriási erőforrással rendelkezik a város ahhoz, hogy ezt a jelentős munkát elvégezze. Az ideálistól oly távol álló valóságban viszont rengeteg igénytelen ember szemetel, a város pedig erőforrás hiányos, így a szemétnek csak egy kis részét tudja eltávolítani és feltakarítani. Sajnos ilyen világot élünk, de ebbe semmiképpen sem kell beletörődnünk.

A tiszta városkép és környezet megvalósítása tehát természetesen a megelőzéssel kell, hogy kezdődjön. Mégis első körben fókuszáljunk inkább a kármentésre, mert ez egy könnyebben kivitelezhető művelet és elérhető mindenki számára. A város megtisztítása közös feladatunk. Jobban mondva közösen valósulhat csak meg. Ha arra várunk, hogy majd hátha nem dobják el azt az energiaitalos dobozt, vagy majd hirtelen 6-szorosára duzzad az önkormányzati forrás a szemét eltávolítására, akkor már el is könyvelhetjük, hogy egy szemétkupacban kell élnünk beláthatatlan ideig. Itt változás csak akkor lesz, ha a város igényes lakossága összefog és együtt tesz a probléma ellen. Legyen szó helyi lakosokról, civil szervezetekről, versenypiaci cégekről, akik társadalmi felelősséget vállalnak, meg persze az önkormányzatról. Nincs más lehetőség, mint divatba hozni az önkéntes alapú szemétszedést. Egyénileg, csapatban, közösségileg, céges rendezvényeken, akárhogy. Ez első körben csak tüneti kezelésnek tűnhet, hiszen a szemét mindaddig újratermelődik, amíg bizonyos velünk együtt élő személyek tesznek érte, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy tisztán tartott területen egyre kevésbé fog újra felbukkanni az eldobált szemét. A szemetelők is érzik és látják, ha egy terület igényesen rendben van tartva és ők is kevésbé éreznek ingerenciát a tisztán tartott gyepre dobni a szemetet, mintha 6 db PET palack mellé kell csak elejteni a hetediket. Nem állítom, hogy ez mindig és minden esetben igaz, de a tendencia egyértelműen megfigyelhető.

A fentiek értelmében az Avasi Álom és a Szebb Miskolcért csapata együttműködésbe kezdett a közelmúltban. Ennek célja a közös, önkéntes szemétszedésen túl különböző civil szinten megvalósítható projektek véghez vitele, amelyek Miskolc városképének szebbé és tisztábbá varázslásához járulnak hozzá. Víziónk egyértelmű: meg kell tisztítani városunkat! Talán illúziónak tűnik a teljes települést egy csapásra tisztává tenni, de kezdetben legalább azokat a városrészeket kellene rendezni, ahol nagyobb arányban élnek a környezetükre igényes emberek, mint az ellenkezőjük. Mi pedig hisszük, hogy Miskolc nagyobb részére ez elmondható. Közös projektjeink már tervezés alatt állnak, ezekről hamarosan szeretnénk beszámolni és publikálni azok megvalósulását. 

20220510_162656.jpg

Együttműködésben a Szebb Miskolcért csapatával

De hogyan előzzük meg?

A tömeges, önkéntes alapú, vagy szervezett szemétszedés és várostisztítás alapvetően tüneti kezelése a problémának, bár mint fentebb említésre került, megelőző funkciója és akár elrettentő ereje is lehet egy kritikus tömeg felett. Közösséget, összetartást kovácsol, amely nem mellesleg szűkíti a szemetelők mozgásterét is. De azt gondolom, hogy ennél a valóságban több kell. Sajnos a megelőzés már egy jóval összetettebb és mélyebb problémakör, hiszen vélhetően olyan embertársaink dobják el gátlástalanul a szemetet, akiknek a közösségi együttélés nem mond semmit, valamint szociális érzékük és igényességük egy minimális szintet sem üt meg. Ne legyünk naivak. Ha megkérünk egy ilyen személyt arra, hogy ne dobja el a szemetet, jobb esetben nem fog engedelmeskedni, rosszabb és szélsőségesebb esetben akár kést rántva fog fenyegetőzni és melegebb éghajlatra küldeni minket. Éppen ezért itt már olyan eszközökre van szükség, amely a civil embereken és eszközökön túlmutat. Így részleteiben nem is kívánok foglalkozni ezzel a nagyon összetett és mély problémával, inkább csak felsorolásszerűen térek ki néhány pontra, amely segíthetne.

  • Gyermekkortól kezdődő szemléletformáló programok. Ezzel együtt jó példa mutatása minél szélesebb palettán.
  • Hirdetések, táblák, plakátok, amelyek felhívják a problémára a figyelmet, vagy akár a kiszabható büntetés mértékére figyelmeztetnek.
  • „Szemétkommandó”, azaz polgárőrség és rendőrség erőteljesebb bevonása, akár civil ruhás erők járőrözése és súlyos, elrettentő büntetések kiszabása tettenéréskor.
  • Büntetések kormányzati szintű kezelése és megemelése olyannyira, hogy az valóban visszafogja a szemetelőket és illegális hulladéklerakókat.
  • Vadkamerás módszerhez hasonló módon képrögzítő berendezések szúrópróbaszerű kihelyezése kritikus helyekre, majd akár azonnali tettenérés és bírság kiszabása, durvább esetben rabosítás. A kamerák figyelése és a helyszíni intézkedés hasonló lehetne, mint a közlekedésben a traffipaxok esete.
  • Tetten ért személyek közmunkával történő bírságolása, amely természetesen szemétszedést és várostisztítást jelent a gyakorlatban.
  • Legyen a szemetelés bűncselekmény, azaz jogilag is megfelelően legyen kezelve ez a helyzet.

A sort biztosan lehetne még folytatni, de itt most koncentráljunk az álmunkra, amelyet első körben azzal lehetne biztosítani, hogy minél több embert sikerül bevonni közösségi akciókba, szemétszedésekbe és városszépítő civil megmozdulásokba. Ha a lakosság nem kezd el tenni a környezetéért, sohasem fogunk előre lépni. Éppen ezért ajánlom figyelmébe a kedves Olvasónak a Miskolc Város által meghirdetett Fogadj örökbe egy közterületet! kezdeményezést is, amelyet ezúton is üdvözlünk. (Jelentkezési határidő 2022.05.30.) Számunkra egyébként óriási örömöt okoz, hogy egyre több civil emberrel találkozunk, akik akár egyénileg, akár társaságilag tesznek a lakóhelyük környékének tisztán tartásáért és megszépítéséért még úgy is, hogy közterületekről van szó. A jelenség tehát már jelenleg is létezik, azonban örvendetes, hogy hivatalosabb és szervezettebb formába kívánják azt önteni.

Üzenetünk mindenesetre egyértelmű és radikális. Legyen Miskolc a legtisztább és leginkább szemétmentes város az országban! Nem először fordulna elő a történelemben, hogy valaki utolsóból első lesz…

20220417_111850.jpg

Miskolc, Kálvária domboldal - ahol rengeteget javult a "szemét helyzet"

A bejegyzés trackback címe:

https://avasialom.blog.hu/api/trackback/id/tr10017841207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása