Miskolc és az Avas fejlesztési potenciáljai

Avasi Álom

Avasi Álom

Panoráma- és piknikpont az Avas tetőn

2022. március 14. - Avasi Álom

Az Avasi kilátó Miskolc város jelképe és egyben legfontosabb panorámapontja is. Innen ugyanis tökéletes rálátás nyílik a belvárosra és Diósgyőr irányába. De megtekinthetjük a Bükk csodálatos hegyvonulatait is Nyugat felé, ezen túl ellátni Észak és Kelet felé, így tiszta időben gyönyörködhetünk a már Felvidéken található Gömör-Szepesi-érchegység, valamint a Zempléni hegység látványában. Azonban az Avasi kilátónak is megvannak a maga korlátai. 180°-os panorámát nyújt Ny-É-K irányba, viszont – részben az építés óta szépen megnőtt fák, részben az Avas takarása miatt- nem kapunk 360°-os körképet. Így nem láthatjuk a város Déli részeit és nem tudjuk megcsodálni a Tokajtól délre húzódó tájat az Alföldi irányában. Továbbá az Avasi kilátó nem az Avas „hegy” tényleges csúcspontján helyezkedik el, hanem attól alacsonyabban, de a belvároshoz közelebbi ponton. Ennek eredménye is az, hogy nem tud teljes körpanorámát nyújtani. Továbbá a szemközti dombok Észak felé kitakarják a Felvidék és Szlovákia hegyeinek jelentős részét. Holott tiszta időben a Magas-Tátráig is ellátni az Avasról – csak épp a nagy része takarásban van a Kilátóból, annak épp csak a Keleti hegycsúcsai láthatóak.

panoramapont01.JPGAvas tető és Avasi kilátó pont a Google Maps szerint

Az említett korlátok miatt indokolt lehet akár egy újabb kilátót is felépíteni az Avason, méghozzá annak tényleges csúcspontján, vagy ahhoz nagyon közel. Ez az új kilátó nem a meglévő ellenében épülhetne, hanem annak kiegészítéseként. Semmiképpen sem akarná aláásni vagy gyengíteni a meglévő Avasi kilátó ikonikus szerepét, sokkal inkább bővítené az élménytárat az Avas tetőn. Az új kilátó a vízmű melletti területen épülhetne fel, amely jelenleg is panorámapontként szolgál, ez azonban egy elhagyatott, gazos és szemetes terület napjainkban. Egy turisztikai befektetéssel párhuzamosan rendezni is lehetne ennek a területnek a sorsát, amely sokkal többre hivatott a jelenlegi –lényegében nem létező- hasznosításánál.

kilato_az_avas_tetore.pngAz új kilátó illusztrációja

De hogyan is nézne ki egy új kilátó az Avas tetőn? Méretét és tömegét tekintve jóval kisebb lenne a jelenleginél, így a tájba szépen belesimulna. Sokkal inkább hasonlítana a hegyekben, erdőkben épített, fából készült kilátókhoz, melyek kirándulók számára adnak távolbalátási és pihenési lehetőséget. Megközelítése csak gyalogúton lenne lehetséges, tehát gyalog- és kerékpártúrák célpontjai lehetne. Családias, fiatalos hely lenne, amely azok számára nyújthat kikapcsolódási lehetőséget, akik hajlandóak az Avasi kilátónál tovább és feljebb sétálni a parkban. Ide kifejezett túraösvényeket is ki lehetne alakítani, amelyek a belváros, illetve a Népkert, vagy akár Miskolc-Tapolca és az Avasi lakótelep felől indulnának.

20220313_171409.jpgPanorámapont jelenleg az elhagyatott, általában gazos és szemetes területen

Az új kilátó új típusú turisztikai funkciót kapna. Fiatalosabb lenne és egyszerűbb, mint a meglévő Avasi kilátó. Az építmény aljában hangulatos vendéglátó egység kapna helyet, illetve utcabútorok és komplett piknikpont az ehhez tartozó kellékekkel, mellékhelyiséggel. Fentről, a kilátóból 360°-os körpanorámát kapnának az ide látogatók, akik a fák és az Északi irányban húzódó, szemközti dombok felett tiszta időben az Alacsony- és Magas-Tátrát is be tudnák látni. A kilátó aljában megtelepülő, laza stílusú, lampionokkal, tűzrakóhelyekkel, utcabútorokkal rendelkező piknikponton pedig az ember elfogyaszthatna egy jó fröccsöt vagy ihatna egy finom kávét, miközben ellátna Keleti és Déli irányokba. Aki ismeri pl. a Római parton a Két rombusz nevű vendéglátó egységet, kb. érti, hogy mire gondolok ez alatt.

2_rombusz_feeling.jpgFiatalos, feelinges piknikpont épülhetne az új kilátó alatt (a képen a Két rombusz látható)

Az új kilátó tehát egyben vendéglátó egység is lenne, ill. panoráma- és piknikpontként szolgálna. Maga a kilátó persze ingyenes lenne, a vendéglátó egység egy opcionális lehetőség az ide látogatók számára. Mindez kulturált, igényes, fiatalos és hangulatos környezetet teremtene. A meglévő Avasi kilátónak semmiképpen sem lenne konkurenciája, hiszen teljesen más lenne a funkciója és a célközönsége is. A belváros irányából nem lenne látható a fából épült kilátó, tehát nem rontaná a jelenlegi építmény imidzsét, az Avasi kilátó brand-et sem.

panoramapont03_jelolve.jpgEzen a területen épülhetne ki a panoráma- és piknikpont

És még egy érv azok számára, akik azt mondják, hogy minek még egy kilátó a meglévő mellé? Az a helyzet, hogy ebbe az irányba megy a világ. Minden olyan város, amely hasonlóan szerencsés domborzati adottságokkal rendelkezik, mint Miskolc, sorra építi az újabb és újabb kilátókat, panorámapontokat. Mert minden ponton más-más perspektívából láthatjuk a várost, a tájat. Nézzük csak meg pl. Sopront, hogy hazai példánál maradjunk. A különböző kilátók egymást erősítik, hiszen kifejezett kilátótúrákat is rászerveznek a turisták, összekötve azok meglátogatását. Ebből kiindulva a jövőben akár lehetne a Bodótető környékére, vagy a Diósgyőr feletti hegyekre is építeni egy-egy kilátót, melyeket egy komplex kilátótúrává lehetne összegyúrni az idelátogatók számára.

De ne menjünk ennyire messzire, egyelőre játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha az Avas tetőn egy megújuló parkban helyet kapna egy újabb, igényes és vonzó panorámapont. Aminek lenne turisztikai vonzereje és a helyiek számára is jó célpontot nyújtana. Hasonlóan ikonikus lehetne, mint korábban a Panoráma söröző az Avasi kilátó mellett, amely már jó ideje nincs meg. Csak persze a mai kornak megfelelő kialakítással és igényességgel. Ezzel együtt pedig megszűnhetne a környék elhagyatottsága, felszámolásra kerülhetne a rengeteg szemét és persze funkciót kapna ez a csodálatos terület is! Azt gondolom, hogy a városnak mindenképp attrakciója és turisztikai célpontja lenne ez az új egység az Avason.

A bejegyzés trackback címe:

https://avasialom.blog.hu/api/trackback/id/tr4717780422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása