Miskolc és az Avas fejlesztési potenciáljai

Avasi Álom

Avasi Álom

Adventi vásár helyzete és lehetőségei Miskolcon

2022. december 06. - Avasi Álom

Adventi vásár, mint turisztikai potenciál

Napjainkban a karácsony ünnepe a fogyasztói társadalom berendezkedésének köszönhetően egyfajta árucikké vált. Jobban mondva egy olyan fogyasztói fogalommá, amely alá be lehet rendelni számtalan szolgáltatást, programot, terméket és leértékelést. A giccs, az eltúlzott ingerhajhászás, a csillogás- és felhajtásverseny az adventi készülődés részévé vált. Ebbe a képbe illeszkedik bele az adventi vásárok jelensége is, amely az elmúlt évtizedekben vírusként terjedt el a világ minden olyan pontján, ahol a karácsonyt valamilyen formában ünneplik. A települések egymással versengve díszítik fel főtereiket, valóságos fényözönnel árasztják el utcáikat, amelyek különféle attrakciók és árusok helyszínévé válnak. Ez a trend már jó ideje elérte Magyarországot is. Jóformán minden nagyobbacska város büszkélkedik manapság ilyen vagy olyan adventi vásárral, attrakcióval, eseménysorozattal karácsonyt megelőzően. Sokak számára az év végi ünnepi időszak elengedhetetlen tartozéka, hogy egy-egy városban az utcákat járva, forralt bort kortyolgatva válogasson különféle túlárazott kézműves termékek és ajándéktárgyak között. Persze az efféle vásárok létjogosultságát sokan megkérdőjelezik, illetve elszállt áraik is kritika tárgyát képezik. Ettől függetlenül mindenféle értékítélet nélkül, pusztán objektív szemüvegen át tekintve is kijelenthető, hogy a karácsonyi vásárokat és a bő egy hónapon át tartó giccsparádét nagyon sokan szeretik és tudatosan keresik.

miskolc-advent-karacsony-villamos8-csodalatosmagyarorszag.jpgMiskolci karácsonyi vásár 2021-ben (fotó: Tarhos Ferenc)

Az adventi vásárok a COVID időszakot megelőzően már minden európai városban kinőtték magukat. Valóságos vetélkedés indult el. Mindenki a legszebb, legdíszesebb, leghangulatosabb vásár címére hajt. Mindenhol azt látni, hogy kitesznek magukért a vállalkozók, az árusok, az önkormányzatok. Mindent beleadnak, ami sokszor persze eltúlzottá is tesz bizonyos elemeket, attrakciókat. De minden város próbálja kihozni magából és lehetőségeiből a maximumot ilyenkor. És hát miért is ne tennék? Elvégre ez egy remek alkalom arra, hogy minden település a szép, díszes, attraktív és ünnepi arcát mutassa meg. Nem csak a városlakók, a helyi polgárok, hanem az oda látogató turisták számára is. Sőt! Az adventi vásárok az utazási irodák számára is új távlatokat nyitottak meg. Ez ugyanis egy remek alkalom arra, hogy a karácsonyi hangulatra vágyó turisták felkeressenek egy-egy helyet, ahol az adventi hangolódást finom falatokkal és italokkal kísérve tudják összekötni egy városnézéssel, illetve a helyi kultúra megismerésével.

Elszalasztott lehetőség Miskolcon

Miskolc ezzel szemben egy más típusú város. Úgy tűnik, hogy településünk már az elmúlt években, így a COVID és az energiaválság előtti „békeidőben” sem akart, vagy tudott beszállni ebbe a versengésbe. Miskolc nem volt képes felvenni a versenyt még a környékbeli nagyobb városokkal sem. Mindig volt egy kisebb kavalkád, némi hangulatfény, valamennyi bódé, ahol árusok jelentek meg, de közel se volt annyira jelentős a vásári hangulat, mint ami a város méretéhez és regionális szerepéhez méltó lett volna. Megjegyzendő, hogy itt van persze a város büszkesége, az adventi villamos, vagy a 2 éve innovációként megjelenő „Avasi kilátó karácsonyfa”. Ezek remek kezdeményezések lennének, amennyiben tartozna hozzájuk egy kreatív, változatos, jól kivitelezett és persze igényes karácsonyi vásár. Valamint ha az attrakciók átgondoltan össze lennének hangolva. Azonban mindez rendre elmaradt. Városunk sajnos alulmaradt ebben a versenyben (is). Majd eljutottunk odáig, hogy 2022-ben már egyáltalán nincs vásár, a hangulatfények, dekorációk és programok pedig minimális szintre lettek lecsavarva.

20221203_143923.jpgMiskolci advent 2022.12.03-án, szombat délután

De miért baj ez? A karácsonyi vásárok és ezzel együtt az ünnepre aggasztott giccs, illetve az évről évre erőteljesebb vásárlásra ösztökélés szubjektív megítélés kérdése. Azonban vannak itt objektív szempontok is. Ez pedig a város turisztikai vonzereje, a gazdasági hatások, illetve a helyi lakosok felé tett gesztusok. Egy jól szervezett, kreatív, igényes és megfelelő marketinggel megtámogatott karácsonyi vásár óriási turisztikai és ezáltal gazdasági potenciált jelent egy-egy város számára. Számtalan helyszínt látunk térségünkben (például Eger, Debrecen, Kassa vagy akár Nyíregyháza), amely még az energiaválság kellős közepén is tömegeket tud bevonzani, hogy pénzt költsenek el vásáraikban. A messzebbről érkező vendégek megszállnak a város hoteljeiben és panzióiban, beülnek egy-egy étterembe és igénybe vesznek helyi szolgáltatásokat. Vagy éppen összekötik az adventi vásár élményét egyéb turisztikai célpontokkal - fürdőkkel, múzeumokkal stb. Ergo fogyasztanak az adott településen, ahol a helyi vállalkozókat és a várost egyaránt bevételhez segítik hozzá. Egy adventi vásár tehát közvetetten bő egy hónapon át az egész város és térségének gazdasági erejét képes növelni, ha rendszerszinten tekintünk rá.

Miskolc idén az eddigi éveknél is látványosabban ignorálta ezt a potenciált. Az energiaválság, a gazdasági helyzet természetesen tökéletesen érthető, hiszen most minden többletkiadás súlyos terheket ró egy önkormányzatra. Csakhogy egy karácsonyi attrakció megszervezése nem csak kiadás, hanem bevétel oldalból is áll. Miért van az, hogy más városokban az egyenleget pozitívra tudják kihozni még a megemelkedett villamos energiaárakkal is, de itt nem? Erre egyszerű a válasz. Azért, mert városunkban az eddigi években sem vonzott elég turistát és érdeklődőt az adventi kavalkád. Ennek az okát kellene megkeresni. Talán nem is lenne olyan nehéz.

debrecen_webcam-vert.jpgDebrecen, Eger és Miskolc webkamera képei ugyanabban a pillanatban (2022.12.04. 21:00, vasárnap). Szembetűnő a főterek közti különbség

Mi kell egy sikeres és hasznot hozó adventi vásárhoz?

Egy ilyen lehetőséget a porban hagyni finoman szólva se szerencsés. De mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy efféle rendezvény? Mi az, ami városunkban hiányzik jó ideje? Először is szükséges lenne egy kifejezetten erre a célra dedikált, felkészült projektcsapat, amelynek szándékában áll és persze képes kreatív elemeket rendszerbe szervezni, hogy abból összeálljon egy igényes vásári kavalkád. Fontos, hogy a sikerhez ki kell domborítani egy-egy város helyi adottságait és értékeit, valamint fel kell ismerni az egyedi lehetőségeit. Meg kell határozni az általánosan bevált, kommersz, mégis elengedhetetlen kellékeken túl olyan elemeket is, amelyektől egyedi és különleges hangulata lesz egy ilyen rendezvénynek. Helyi termelőket és szolgáltatókat kell bevonni már a szervezés elejétől fogva. Illetve meg kell határozni a keretrendszert. Az arculatot, a hangulati elemeket és persze az elvárt színvonalat. Ez termék- és árszínvonalat egyaránt jelent. Nagyra kell lőni, mert a célközönség már nem elégszik meg a kétes minőségű forralt borral, amit mindössze egyetlen faházban árulnak. Egy kb. 150 ezer fős városban ennél már bőven többre van szükség.

20221126_192941.jpgAvasi Kvaterka adventi hangulatban 2022.11.26-án – egyedi irányvonal lehet a jövőben

A fenti sorok célja nem az önkormányzat ostorozása a partvonalon kívülről. Sokkal inkább egyfajta szemléletmód váltás kezdeményezése. Azt szeretném elérni, hogy a mindenkori városvezetés ne a plusz terhet, hanem az óriási, eddig kihasználatlan lehetőséget lássa meg az adventi vásárban. Egészen biztos vagyok benne, hogy egy jól megszervezett, profin kivitelezett és színvonalas karácsonyi kavalkád esetén még a jelen gazdasági helyzetben is többszörösen megtérülhet a befektetett ráfordítás. Nem mellesleg politikai hasznot is hozna a fennálló városvezetésnek. Ez egy olyan terület, amelyen viszonylag egyszerűen, mégis gyorsan és látványosan lehetne eredményt felmutatni minden tekintetben. Őszintén remélem, hogy lesz még városunkban olyan adventi forgatag, amely előtt ország-világ megemeli majd a kalapját és ezzel együtt jelentős turisztikai vonzerőt tud képviselni. Nem is olyan elérhetetlen ez, mint amilyennek tűnik…

A bejegyzés trackback címe:

https://avasialom.blog.hu/api/trackback/id/tr3017996078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása